NC/CNC Tezgâh İşçisi (Seviye 3)

NC/CNC Tezgâh İşçisi (Seviye 3)

1.0. AMAÇ

Bu şartname, 14UY0202-3 NC/CNC Tezgah İşçisi seviye 3 adayının belgelendirilmesine yönelik olarak yapılacak olan sınav için temel şartları, yeterlilik alanını, sınav koşullarını, kabul şartlarını ve belgelendirme süreci hakkında bilgilendirmeyi amaçlamaktadır.

1.1 MESLEK TANIMI

NC/CNC Tezgah işçisi (Seviye 3), verilen çeşitli şekil ve özellikteki metal, alaşım ve diğer malzemelerden iş parçasını, istenilen biçim ve ölçülere getirmek için, hazır programlar kullanarak ve teknik resme uygun şekilde bu programlara veriler girerek NC/CNC tezgahlarında genellikle seri/parti üretim tipi tornalama, frezeleme, taşlama, matkap ile delik delme, kesme gibi işlemlerle işleyen kişidir.

2.0. BİLGİ VE BECERİNİN SINANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ 2.1 ZORUNLU BİRİMLER

14UY0202-3 /A1 İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre ve Kalite Yönetim Sistemleri

14UY0202-3 /A2 Tezgah, Takım ve İş Parçasını Üretime Hazırlamak

14UY0202-3 /A3 Talaşlı Üretim İşlemlerini Gerçekleştirmek

2.1.1 (T1) Teorik Sınav

A1, A2 ve A3 yeterlilik zorunlu birimlerinden her bir birim için ayrı T1 adlı teorik yazılı bir sınav yapılır. Uygulanacak her T1 adlı teorik yazılı sınav, 4 seçenekli çoktan seçmeli test sınavı olup, soru başına 1 dk. süre verilir. T1 adlı teorik yazılı sınav soruları Deniz Belgelendirme soru bankasındaki yeterlilik birimine ait soruların arasından rastlantısal olarak seçilen 10’ar sorudan oluşur. Her bir soru eşit puan değerinde olup, soruların toplam değeri 100 puandır.T1 adlı teorik sınavdan başarılı olmak için adayın her bir yeterlilik biriminden en az 70 puan alması gerekir. Sınav sonuçlarının geçerlilik süresi sınav tarihinden itibaren 1 yıldır. Yeterlilik biriminden başarısız olan aday bu süre içerisinde yeniden sınava girme hakkına sahiptir. T1 ve P1 (Performans ) sınavları ayrı ayrı değerlendirilir.


2.1.2 Performansa Dayalı Sınav

A1 Yeterlilik zorunlu biriminin P1 adlı performans sınavı A2 ve A3 yeterlilik zorunlu birimlerinin P1 adlı performansa dayalı sınavları ile birlikte yapılmaktadır. P1 adlı performansa dayalı sınavlar zorunlu birim eklerinde yer alan “Beceriler ve Yetkinlikler” kontrol listesine göre gerçekleştirilir.

P1 adlı performans sınavlarında adayın başarı sağlaması için kritik adımların tamamından başarılı performans göstermek koşuluyla sınavın genelinden asgari % 80 başarı göstermesi gerekir.
Performansa dayalı sınav gerçek veya gerçeğine uygun olarak düzenlenmiş çalışma ortamında gerçekleştirilir. Beceri ve yetkinlik ifadelerinin tamamı performansa dayalı sınav ile ölçülmelidir.
Adayın kendi ve diğer kişilerin can güvenliğini tehlikeye sokacak bir davranış göstermesi halinde sınava son verilir ve aday başarısız sayılır.

2.3. Ölçme ve Değerlendirme

Mesleki Yeterlilik Belgesini elde etmek isteyen adaylar birimlerde tanımlanan teorik ve performansa dayalı sınavlara tabi tutulur. Adayların yeterlilik belgesini alabilmeleri için teorik ve performansa dayalı sınavların ikisinden de başarılı olmaları şartı vardır.

Yeterlilik birimlerindeki teorik ve performansa dayalı sınavlar, her bir birim için ayrı ayrı yapılabileceği gibi birlikte de yapılabilir. Ancak her birimin değerlendirmesi bağımsız yapılır.

Yeterlilik birimlerinin geçerlilik süresi, birimin başarıldığı tarihten itibaren 2 yıldır. Yeterlilik birimlerinin birleştirilerek bir yeterliliğin elde edilebilmesi için tüm birimlerin geçerliliğini koruyor olması gerekmektedir.

Deniz Belgelendirme dışındaki işyerlerinde uygulamalı performans sınavı yapılması durumunda, işyeri çalışma şartlarına, makine, ekipman ve benzeri donanımlara uygun uygulamalı performans sorusu hazırlanacaktır.

2.4. Diğer Şartlar

2.4.1 Sınavlarda her soru eşit puan değerindedir. Yanlış cevaplar dikkate alınmayıp, değerlendirme doğru cevaplar üzerinden yapılır.

2.4.2 Belgelendirmeye hak kazanmak için yeterlilik birimlerinin tamamından başarılı olunması gereklidir.

2.4.3 Sınav sonuçlarının geçerlilik süresi sınav tarihinden itibaren 1 yıldır. Sınavın herhangi bir bölümünden (T1,P1) başarısız olan aday bu süre içerisinde başarısız olduğu (T1)’den ve/veya (P1)’den yeniden ücretsiz olarak 2.kez sınava girme hakkına sahiptir.

2.4.4 Sınav kurallarını ihlâl eden, etik olmayan davranışlar sergileyen adayların (örn. Kopya çekme, başkası adına sınava girme vb.) sınavı geçersiz sayılır ve sınava yeniden başvurması için en az 3 ay beklemesi gerekir.

2.4.5 Sınavlar, genel sınav kurallarına uygun yapılır. Sınavlar esnasında adayların birbiri ile konuşması, yardımlaşması, telefon görüşmesi yapması ve sınav süresince sınav salonu dışına çıkması yasaktır.

2.4.6 Uygulama sınavında adayların kullandığı test parçalarının (uygulama sınavı sonunda aday tarafından oluşturulan parça) üzerine -gizlilik ve güvenliği sağlamak açısından- adayların TC kimlik numaralarından bir bilgisayar programı aracılığı ile otomatik olarak oluşturulan Aday No yazılır. Kayıt altına alınan test parçaları, aşağıda belirtilen itiraz süresince Deniz Belgelendirmetarafından muhafaza edilmek üzere Sınav Yapıcı tarafından, Sınav ve Belgelendirme Yöneticiliğine teslim edilir.

2.4.7 Sınavlarda kullanılan her türlü kırtasiye malzemesi Deniz Belgelendirme tarafından sağlanır.

2.4.8 Uygulama sınavında kullanılan sarf malzemeleri, Deniz Belgelendirme tarafından temin edilir. Bu durumda malzeme bedeli adaydan veya adayın çalıştığı firmadan talep edilir.
 

İletişim

Keçiliköy Mah. 5637 Sok.No:9 Yunusemre/Manisa

  • dummy0850 470 33 69

  • dummy Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Tıkla Ara
Whatsapp