1.0. AMAÇ
Bu şartname, 12UY0087-4 Metal Levha İşleme Tezgah Operatörü Seviye 4 adayının belgelendirilmesine yönelik olarak yapılacak olan sınav için temel şartları, yeterlilik alanını, sınav koşullarını, kabul şartlarını ve belgelendirme süreci hakkında bilgilendirmeyi amaçlamaktadır.
1.1 MESLEK TANIMI
Metal Levha işleme Tezgâh Operatörü (Seviye 4), iş sağlığı ve güvenliği ve çevresel önlemleri alarak, kalite sistemleri çerçevesinde mesleği ile ilgili iş organizasyonu yapan, CNC/NC programlarını makineye yükleyen, parçaları istenilen şekil, biçim ve özelliklere getirmek için; bükme, ütüleme, açık profil çekme, presleme, kenar kesme, delme, ebatlama vb. işlemleri abkant pres, açık profil çekme tezgâhı, çeşitli güçteki presler ve punch pres tezgâhlarında gerçekleştiren, işlenen parçaların kontrol ve sevki ile ilgili raporlama işlemlerini yerine getiren ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürüten nitelikli kişidir.
2.0. BİLGİ VE BECERİNİN SINANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ
2.1 ZORUNLU BİRİMLER
12UY0086-3/A1 Metal Levha İşleme Tezgah İşlemlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği
12UY0086-3/A2 Metal Levha İşleme Tezgah İşlemlerinde Çevre Koruma
12UY0086-3/A3 Metal Levha İşleme Tezgah İşlemlerinde Kalite Yönetimi Sistemi
2.1.1 Teorik Sınav
A1,A2 ve A3 zorunlu yeterlilik birimlerinin her birinden T1 adlı yazılı teorik bir sınav yapılır. Sınavlarda her bir soru için 2 dk. süre verilir ve 10’ ar adet soru sorulur. Sorular Deniz Belge soru bankasından rastlantısal olarak seçilip her bir soru eşit puan ağırlıktadır ve toplam değeri 100 puandır. Adayın yazılı teorik sınavlarda başarılı olabilmesi için her bir sınavdan en az 70 puan alması gerekir.
2.1.2 Performansa Dayalı Sınav
A1,A2 ve A3 zorunlu yeterlilik birimlerinden performansa dayalı sınav yapılmamaktadır.
2.2. SEÇMELİ BİRİMLER
12UY0087-4/ B1 Abkant Pres
12UY0087-4/ B3 Pres
12UY0087-4/ B4 Punch Pres
2.2.1 Teorik Sınav
B1,B3 ve B4 seçmeli yeterlilik birimlerinin her birinden T1 adlı yazılı teorik bir sınav yapılır. Sınavlarda her bir soru için 2 dk. süre verilir ve 20’ şer adet soru sorulur. Sorular Deniz Belge soru bankasından rastlantısal olarak seçilir. Her bir soru eşit puan ağırlıktadır ve toplam değeri 100 puandır. Adayın yazılı teorik sınavlarda başarılı olabilmesi için her bir sınavdan en az 60 puan alması gereki2.2.2 Performansa dayalı sınavB1, B3 ve B4 seçmeli yeterlilik birimlerinin her birinden P1 adlı performansa dayalı bir sınav yapılır.
B1’ nin P1 sınavında abkant pres tezgahında yapılan işlemlere esas teşkil eden, B3’ ün P1 sınavında preste yapılan işlemlere esas teşkil eden, B4’ün P1 sınavında ise punch pres tezgahında yapılan işlemlere esas teşkil eden bir imalat resmi dikkate alınarak sınavlar gerçek imalat şartlarında yapılır. Adayın kontrol listelerinde belirtilen her bir adımdan başarılı olması gerekir. Kontrol listeleri tüm öğrenme çıktılarını kapsamaktadır.
Başarısızlık durumunda 6 ayı geçmemesi kaydıyla daha önce başarılı olunan öğrenme çıktıları değerlendirmede kapsam dışına çıkarılarak, yalnızca başarısız olunan öğrenme çıktıları değerlendirilebilir.
2.3.Ölçme ve Değerlendirme
Adaylar, aşağıdakilerle yetkinliklerini kanıtlamalıdır. Kanıtlar adayların şunları yapabildiklerini gösterir:
- Belirtilen işlemlerin hepsini istenen standartta tutarlı biçimde yerine getirebilirler.
- Yaptıklarını destekleyecek gerekli bilgiye sahiptirler.
- Neyi neden yapıyor olduklarının anlayışına hakimdirler.
- Adaylar aynı zamanda gerekli becerileri farklı şekillerde gerçekleştirebilirler.
Deniz Belge dışındaki işyerlerinde uygulamalı performans sınavı yapılması durumunda, işyeri çalışma şartlarına, makine, ekipman ve benzeri donanımlara uygun uygulamalı performans sorusu hazırlanacaktır.
2.4.Diğer Şartlar
2.4.1 Sınavlarda her soru eşit ağırlıktadır. Yanlış cevaplar dikkate alınmayıp, değerlendirme doğru cevaplar üzerinden yapılır.
2.4.2 Belgelendirmeye hak kazanmak için A grubu zorunlu yeterlilik birimlerinin tamamından, B grubu seçmeli yeterlilik birimlerinin ise en az birinin teorik ve performans sınavlarından başarılı olunması gerekir.
2.4.3 Teorik ve uygulama sınavının her ikisinden de başarılı olma şartı aranır. Sınavların herhangi bir bölümünden başarısız olan aday bir yıl içinde başarısız olduğu bölümden yeniden sınava girebilir. Bir yıl içerisinde bu hakkını kullanmadığı takdirde yeniden her iki sınava da girmek zorundadır.
2.4.4 Sınav kurallarını ihlâl eden, etik olmayan davranışlar sergileyen adayların (örn. Kopya çekme, başkası adına sınava girme vb.) sınavı geçersiz sayılır ve sınava yeniden başvurması için en az 3 ay beklemesi gerekir.
2.4.5 Sınavlar, genel sınav kurallarına uygun yapılır. Sınavlar esnasında adayların birbiri ile konuşması, yardımlaşması, telefon görüşmesi yapması ve sınav süresince sınav salonu dışına çıkması yasaktır.
2.4.6 Uygulama sınavında adayların kullandığı test parçalarının (uygulama sınavı sonunda aday tarafından oluşturulan parça) üzerine -gizlilik ve güvenliği sağlamak açısından- adayların TC kimlik numaralarından bir bilgisayar programı aracılığı ile otomatik olarak oluşturulan Aday No yazılır. Kayıt altına alınan test parçaları, aşağıda belirtilen itiraz süresince Deniz Belge tarafından muhafaza edilmek üzere Sınav Yapıcı tarafından, Sınav ve Belgelendirme Yöneticiliğine teslim edilir.
2.4.7 Sınavlarda kullanılan her türlü kırtasiye malzemesi Deniz Belge tarafından sağlanır.
2.4.8 Uygulama sınavında kullanılan malzemeler, adayın başvurduğu sınav niteliğine göre Deniz Belge tarafından hazırlanan malzeme listesine göre, aday/adayın çalıştığı firma tarafından temin edilir. Malzemeleri aday/adayın çalıştığı firmanın temin etmediği hallerde Deniz Belge temin eder. Bu durumda malzeme bedeli aday/adayın çalıştığı firmadan talep edilir.
2.4.9 Bu yeterlilik için sınavlar 2 sınav yapıcı ile yapılır.