Endüstriyel Taşımacı (Seviye 3)

Endüstriyel Taşımacı (Seviye 3)

AMAÇ

Bu yeterlilik Endüstriyel Taşımacı (Seviye 3) mesleğinin eğitim almış ve nitelik kazandırılmış kişiler tarafından yürütülmesi ve çalışmalarda kalitenin artırılması için;

• Adayların sahip olması gereken nitelikleri, bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlamak,

• Adayların, geçerli ve güvenilir bir belge ile mesleki yeterliliğini kanıtlamasına olanak vermek,

• Eğitim sistemine, sınav ve belgelendirme kuruluşlarına referans ve kaynak oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır.

YETERLİLİĞE KAYNAK TEŞKİL EDEN MESLEK STANDART(LAR)I

10UMS0045-3 Endüstriyel Taşımacı (Seviye 3) Ulusal Meslek Standardı

YETERLİLİK SINAVINA GİRİŞ ŞART(LAR)I

Endüstriyel Taşımacı (Seviye 3) ulusal yeterliliğinin B1 ve B2 birimlerinden sınava girmek için G sınıfı ehliyet ve sınavına girilecek endüstriyel taşıma aracına ilişkin operatör belgesine sahip olmak gerekir.

YETERLİLİĞİN YAPISI

---------------

a) Zorunlu Birimler

• 13UY0145-3/A1: İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre ve Kalite 13UY0145-3/A2: İş Organizasyonu, Ön Kontroller ve Bakım

b) Seçmeli Birimler

• 13UY0145-3/B1: Endüstriyel Forklift, İstif Makinesi ve Transpalet Kullanımı

• 13UY0145-3/B2: Endüstriyel Elektrikli Çekici Kullanımı

• 13UY0145-3/B3: Sapancılık

c) Birimlerin Gruplandırılma Alternatifleri ve İlave Öğrenme Çıktıları

I. Alternatif: A1, A2, B1

II. Alternatif: A1, A2, B2

III. Alternatif: A1, A2, B1,B2

IV. Alternatif: A1, A2, B1, B3

V. Alternatif: A1, A2, B1, B2,B3

VI. Alternatif: A1, A2, B3

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Endüstriyel Taşımacı (Seviye 3) Mesleki Yeterlilik Belgesini elde etmek isteyen adaylar birimlerde tanımlanan sınavlara tabi tutulur. Adayların yeterlilik belgesini alabilmeleri için birimlerde tanımlanan sınavlardan başarılı olma şartı vardır. “11-c) Birimlerin Gruplandırılma Alternatifleri ve İlave Öğrenme Çıktıları” maddesinde belirtilen alternatifler arasından birini seçecek olan aday, seçtiği alternatife ait yeterlilik birimleri için hazırlanmış sınavlara girer. Yeterlilik birimlerindeki teorik ve performansa dayalı sınavlar, her bir birim için ayrı ayrı yapılabileceği gibi birlikte de yapılabilir. Ancak her birimin değerlendirmesi bağımsız yapılmalıdır. Yeterlilik birimlerinin geçerlilik süresi, birimin başarıldığı tarihten itibaren 2 yıldır. Yeterlilik birimlerinin birleştirilerek bir yeterliliğin elde edilebilmesi için tüm birimlerin geçerliliğini koruyor olması gerekmektedir.

BELGE GEÇERLİLİK SÜRESİ

Yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır.

GÖZETİM SIKLIĞI

--------------------

BELGE YENİLEMEDE UYGULANACAK ÖLÇMEDEĞERLENDİRME YÖNTEMİ

Beş (5) yıllık geçerlilik süresinin sonunda belge sahibinin performansı aşağıda tanımlanan yöntemlerden en az biri kullanılarak değerlendirmeye tabi tutulur;

a) 5 yıl belge geçerlilik süresi içerisinde toplamda en az iki yıl veya son altı ay boyunca ilgili alanda çalıştığını gösteren kayıtları (hizmet dökümü, referans yazısı/mektubu, sözleşme, fatura, portfolyo, vb.) sunmak,

b) Yeterlilik kapsamında yer alan yeterlilik birimleri için tanımlanan uygulama sınavlarına katılmak. Değerlendirme sonucu olumlu olan adayların belge geçerlilik süreleri 5 yıl daha uzatılır.

SINAV YERLERİ VE SINAVLARA GİRİŞ

Deniz Belgelendirme’nin yapacağı tüm sınavlar, Deniz Belgelendirme sabit Sınav merkezlerinde ya da Sözleşme imzalanmış gezici Sınav merkezilerinde yapılacaktır. Sınava girmeye hak kazanan adaylar telefon, SMS veya e-posta ile bilgilendirilecektir. BELGE BAŞVURU YÖNTEMİ Deniz Belgelendirme, Belgelendirme başvuruları web sitesi üzerinden ve elden olmak üzere iki farklı şekilde yürütülmektedir. Belgelendirme Talep Formu www.denizbelge.com adresinde mevcuttur.

BELGE BAŞVURUSU İÇİN İSTENEN EVRAKLAR

Adayların, mesleki yeterlilik sınavlarına girebilmeleri aşağıdaki ilgili evrakları sınavın gerçekleştirileceği tarihten önce Deniz Belgelendirme’ye elden teslim etmesi ya da kargo/posta ile göndermesi gerekmektedir.

• Kimlik Fotokopisi

• Deneyim veya eğitim aldığına dair kanıtlayan belge (gerekiyorsa)

• Belgelendirme programında belirtilen özel evraklar(varsa)

• Sınav ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu veya slip

• Islak imzalı başvuru formu

SINAVLARIN İÇERİĞİ

Sınavlar, Deniz Belgelendirme ve MYK web sitesinde yayınlanan; 1_13UY0145_3_Rev_03_Endüstriyel Taşımacı - Seviye3 Ulusal Yeterliliklerinde yer alan başarım ölçütlerini içerecektir. Sınavlar teorik ve performansa dayalı uygulama sınavları olmak üzere iki bölümden oluşacaktır. Teorik ve performansa dayalı sınav bölümleri ayrı ayrı değerlendirilecektir. Aday, katılmış olduğu sınavlarda A kodlu zorunlu birimler ve varsa B grubu seçmeli birimlerinden başarılı olmanız şartıyla mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanacaktır. Birimler için öngörülen sınavların geçerlilik süresi sınavın başarıldığı tarihten itibaren 1 yıldır. Birimin elde edilebilmesi için başarılan sınav tarihleri arasındaki süre farkı bir yılı geçemez. Yeterlilik birimlerinin geçerlilik süresi birimin başarıldığı tarihten itibaren 2 yıldır. Adayın kendi ve diğer kişilerin can güvenliğini tehlikeye sokacak bir davranış göstermesi halinde sınava son verilir.

SINAV HAKLARI

• Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu bulunan mesleklerde adayların toplam 3 sınav hakkı vardır.

• Zorunluluk kapsamında olmayan ulusal yeterliliklerde ise 2 sınav hakkı vardır.

İTİRAZ/ŞİKAYET

Başvuru sahiplerinden, adaylardan, belgelendirilmiş kişilerden ve onların işverenlerinden ve diğer kesimlerden belgelendirme süreci ve kriterleri konusunda itiraz ve şikâyetlerin olması halinde, itiraz/şikâyet sahibi Deniz Belgelendirme web sitesinden şikâyet ya da itirazını yapabilir. Şahsen müracaat yapıldı ise itiraz veya şikâyetini yazılı bir şekilde Deniz Belgelendirme’ye teslim eder veya faks, e-posta vb. ile gönderir. Yapılan sınava ilişkin itiraz sınav sonuç çıklama tarihinden itibaren 5 (beş) iş günü içinde yapılmalıdır. Deniz Belgelendirme’ye yapılan itiraz ve şikâyetler 30 gün içerisinde sonuçlandırılır. Karar itiraz/şikâyet sahibine bildirilir.

BELGELERİN TESLİMİ

Belge sahibi, belgesini Deniz Belgelendirme’den Belge Kullanım sözleşmesini BMYM.FRM.18 iki (2 nüsha ) imzalandıktan sonra teslim alabilir. .Belge sahibine Deniz Belgelendirme’ninde imzalayıp kaşelediği sözleşmenin bir (1 ) nüshası verilir. Belge sahibinin talebi halinde Belge Kullanım Sözleşme Formu (2 nüsha) ve almaya hak kazandığı belgesi Belgelendirme Başvuru Formundaki adresine posta veya kargo ile gönderilir. Belge sahibi Deniz Belgelendirme’ninde kaşeleyip imzaladığı Belge Kullanım Sözleşme Formunun bir(1) nüshasını Deniz Belgelendirme’ye kargo veya postayla gönderir. Sözleşmenin bir (1) nüshasını Deniz Belgelendirme’ye göndermeyen belge sahibinin belgesi iptal edilir.

BELGE İPTALİ/TALİMATLARA AYKIRI HAREKET

Belgeli kişinin Belgelendirme Başvuru Formundaki beyanı, bu şartnamede belirtilen kurallar ve Deniz Belgelendirme Belgenin Düzenlenmesi, Kullanımı ve İptali ile ilgili Belge Kullanım Talimatı BMYM.TLM.02 , Belge Kullanım Sözleşmesi BMYM.FRM.18 kullanımına aykırı bir davranışın tespiti halinde, belge iptal edilir. Belgesi iptal edilen kişi belgenin aslını Deniz Belgelendirme’ye iade etmekle yükümlüdür

TEKRAR BELGE BASIMI

Belge sahibi, belgesini geçerlilik süresi içinde kaybettiğini ve yeni belge düzenlenmesini dilekçe ile talep eder ise . Bu talep Deniz Belgelendirme tarafından uygun bulunduğu takdirde talep Web Portalından MYK’iletilir, MYK tarafından belgenin basımı sağlanır . Belge sahibinden Belge basım ücreti alınarak kaybedilen belge bilgilerini içerir yeni basılan belge sahibine teslim edilir.

SINAV KURALLARI

Teorik ve performansa dayalı uygulama sınavları kuralları www.denizbelge.com adresinde paylaşılmıştır. Sınav kuralları ayrıca Sınav başlangıcında Deniz Belgelendirme görevlisi tarafından adaylara okunacaktır.

İletişim

Keçiliköy Mah. 5637 Sok.No:9 Yunusemre/Manisa

  • dummy0850 470 33 69

  • dummy Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Tıkla Ara
Whatsapp